Reklama:

CZy jest nadzieja ze nie jet to to najgorsze(rak pluca) (2)

Forum: Onkologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
28-01-2012, 09:02:32

Witam!!
mam prosbe o interpretacje wyniku TK płuc mojej mamy (59lat).Obie z mama bardzo sie martwimy i prosimy o wsparcie....
W tylnej czesci segmentu drugiego pluca prawego dosc jednolite zacienienie o wymiarach ok 5,9x5,3x2,5cm ukladajace sie okolo poltora cm od szczeliny skosnej.W obrebie tej zmiany widoczne jest przejasnienie mogace odpowiadac jamie;widoczne sa rowniez naczynia.Wokol zmiany litej jak rowniez na obwodzie tego segmentu strefa tkanki plucnej o typie "mlecznego szkla".W placie dolnym 2 bulle rozedmowe o sr do ok 1.5cm.Poj mniejsza bulla jest w placie dolnym pluca lewego.Wezly chlonne srodpiersia widoczne,lecz nie powiekszone.Opisywane zmiany w plucu prawym moga odpowiadac TBC, nie mozna wykluczyc procesu neo.
Od jakichs trzech miesiecy mama sie zle czula, dostala wysokiej goraczki i po zdjeciu bylo widac ze jest to zapalenie pluc.Leczenie trwalo dlugo i dotad mama ma dusznosci- ale choruje tez na astme wiec nie wiadomo czy to nie jest tym spowodowane.Podczas choroby kaszlala ale ani wczesniej ani teraz juz nie kaszle.Aptetyt ma dobry , nie jest oslabiona.Ostatnie zdjecie RTG z konca 2008 bylo wzorcowe.
Pozdr
Aga
gość
31-01-2012, 21:36:14

Witaj Aga! Na razie się nie bój, jezeli była gorączka to raczej wygląda to na na schorzenie infekcyjne, może roppień.....
Napisz, proszę, jeżeli mozesz, jak długo trzymuje się gorączka i jak jest duża? Czy Mama miała krwioplucie? czy w ogóle cokolwiek odkrztuszała? czy ostatnio schudła, i ile? Dobrze byłoby też może zrobić bronchoskopię i badanie plwociny, a nie tylko rtg.
Jeżeli w plwocinie będą komórki atypowe, to dopiero można coś podejrzewać. Rak jest choroba ogólnie wyniszczającą, więc jego objawy dotyczą nie tylko płuc, ale całego organizmu. Na razie się nie martw. Co mówi lekarz? Ja nim nie jestem, mimo to ...hm,hm....jestem dosyć doświadczona w tym temacie.
Aha i jeszcze jedno. Gusy płuc nie zawsze są złośliwe. Tzw. guz Hamartoma wygląda, być może, podobnie, a jest niezłosliwy. Wystarczy go wyciąć. ZAobserwuj, czy Mama coś odkrztusza, jak często powtarzają się infekcje i czy chudnie. Pozdrawiam serdecznie. palaczka

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: