Reklama:

Przerzuty raka jajnika do węzłów chłonnych we wnęce wątroby (4)

Forum: Nowotwory kobiece

gość
27-02-2016, 19:32:22

Witam! Od 4 lat choruję na raka jajnika. Jestem pod stałą kontrolą onkologa. Prywatnie co miesiąc badam poziom markera Ca 125. Zauważyłam, że od lipca marker systematycznie, choć powoli, rośnie. Onkolog odmawia mi skierowania na TK, ponieważ marker mimo wzrostu, jest jeszcze w granicach normy (31,5U/ml). Prywatnie byłam na USG jamy brzusznej.
W opisie badania jest: ***Wątroba niepowiększona, normoechogeniczna, jednorodna. We wnęce wątroby dość liczne powiększone węzły chłonne do 13mm, największe w osi krótkiej***.
Wiem, że są to przerzuty raka jajnika.
Chciałam zapytać jakie są możliwości dalszego leczenia? Czy w grę wchodzi jedynie chemioterapia? Czy jest możliwa operacja, radioterapia, termoablacja?
Początkująca
28-02-2016, 09:59:26

Witaj,
w pierwszej kolejności - z tym wynikiem USG do onkologa. I skierowanie na TK, a potem po pełnym dokładniejszym obrazie JB wypowiadanie się co dalej.
Pozdrawiam.
gość
28-02-2016, 21:03:46

Dziękuję! Jutro będę u onkologa.
03-03-2016, 19:44:20

Moim zdaniem, jeśli nie było wykonywanego w ostatnim czasie kontrolnego TK jamy brzusznej i miednicy, to moim zdaniem takie badanie należałoby rozważyć i zdecydować później co robić. Proponowałbym jak wyżej, skonsultować się ze swoim onkologiem prowadzącym.
T.Markowski - lekarz Odpowiedzi na forum nie są lekarskimi poradami specjalistycznymi, mają wyłącznie charakter informacyjny i nie zastąpią wizyty u lekarza.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: