Reklama:

Profilaktyka badania piersi (15)

Forum: Nowotwory kobiece

Forumowiczka
02-03-2011, 13:15:19

Jakie znacie metody na profilaktykę raka piersi?
gość
03-03-2011, 10:23:32

hoho :) profilaktyka, nie badam się, ale wiesz co, słyszałam i widziałam na obrazkach, że trzeba dać jedną rękę za szyję łokciem do góry a druga ręką małymi kółkami zakreślać koło na piersi od brodawki albo w stronę brodawki.
gość
03-03-2011, 13:02:38

jeżdza te busy co badaja piersi jesli nie uciebie to moze w okolicznych miastach. a przecież lepiej poswiecic jeden dzien urlopu/wolnego zeby miec psokój
a i w ośrodkach czesto sa takie akcje sprawdź na internecie.
pozdrawiam
gość
04-03-2011, 17:21:34

Radzę Wam nie oglądać obrazków i nie traktować mammografów powieszchownie, gdyż można się negatywnie zaskoczyć... sama kiedyś tak lekko podchodziłam do sprawy, autobus, obrazek jakoś się bada samemu... dzisiaj wygrałam z rakiem piersi... i naprawdę podchodzę już do sprawy poważnie...
Początkujący
05-06-2011, 20:48:40

Treść zablokowana przez moderatora

gość
06-06-2011, 11:47:41

gość
07-06-2011, 07:50:32

Profilaktycznie sprawdzam czy nic nowego nie powstało w moim ciele. Genetycznie jestem podatna, więc nie ryzykuję.
gość
25-09-2011, 16:28:14

gość
03-11-2011, 11:18:58

Profilaktyka jest szczególnie ważna, dlatego, że nawet jeśli uda nam się wykryć jakąś zmianę to właśnie wcześnie wykryta da się w pełni uleczyć! Należy pozbyć się strachu i badać właśnie po to aby się nie bać o siebie, rodzine, dzieci, męża.... Poza samobadaniem, usg i testami genetycznymi ważne jest także bankowanie DNA, dlatego, że mutacje odpowiedzialne za rozwój raka piersi mogą być przekazywane następnym pokoleniom i wcale nie muszą się ograniczać do jednego czy dwóch genów. Cała trudność polega własnie na tym, że daną chorobę wcale nie muszą powodować określone geny czy mutacje, bo mogą być one indywidualne i właściwe danej rodzinie! Dlatego właśnie próbka DNA członka z rodziky, który choruje może okazać się niezywkle cenna w diagnostyce: porównujemy wybrane fragmenty DNA chorego i zdrowego i mamy jak na dłoni gdzie i co spowodowało chorobę oraz można sprawdzic czy np. dziecko ma też tą zmianę, już nie wykonując porównania tylko szybki test genetyczny właściwy danej rodzinie.
Początkująca
17-11-2011, 16:02:11

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: