Osoby ciężko chore, nierzadko nieuleczalnie, zmagają się z wieloma nieprzyjemnymi dolegliwościami tj. ból, duszności, nudności i wymioty, jadłowstręt, biegunki, zaparcia. Jak sobie z nimi poradzić? Oto kilka porad.
Biegunki są bardzo przykrą dolegliwością. Dostępnych jest wiele różnych środków przeciwbiegunkowych. Dla zwiększenia komfortu chorego po każdym luźnym stolcu należy zmienić pampersa, umyć okolice intymne, a kiedy jest to niemożliwe, można użyć nawilżonych chusteczek, a następnie skórę zabezpieczyć preparatami pielęgnacyjnymi. Ważne jest, aby pamiętać o ograniczeniu spożycia produktów mlecznych, tłustych i smażonych potraw, pikantnych produktów, surowych warzyw i owoców ze skórką, warzyw bogatych w błonnik. Zaleca się spożycie chudych mięs, ryżu, makaronu, jajek na twardo, jasnego pieczywa oraz gotowanych warzyw.
Zaparcia są również bardzo dokuczliwe dla chorego. W pierwszej kolejności należy powiadomić lekarza czy pielęgniarkę o zaistniałym problemie. Zaparcia mogą mieć różnorodne pochodzenie, dlatego nie należy podawać choremu żadnych leków. Zmiany żywieniowe w bardzo skuteczny sposób mogą pomóc w niwelowaniu tej przykrej dolegliwości.
fot. pantherstock
Zaleca się: ciemne pieczywo, surowe warzywa i owoce, suszone owoce, kasze, mięsa z dużą ilością tkanki łącznej, śledzie, wędliny, produkty z kwaśnego mleka, jasne winogrona, a także produkty zawierające dużą ilość błonnika. Nie zaleca się spożywania białego pieczywa, potraw o lepkiej konsystencji (np. zup), czekolad, mocnej czarnej herbaty.
Ciężko chory zmaga się z wieloma nieprzyjemnymi dolegliwościami. Powinno się je skutecznie łagodzić, aby poprawić komfort pacjenta. W razie jakichkolwiek wątpliwości czy pytań należy skontaktować się z lekarzem lub pielęgniarką.