Produkty zbożowe powinny stanowić podstawę każdego dobrze zbilansowanego posiłku. Dlaczego więc pacjenci onkologiczni powinni szczególnie zwrócić uwagę na tą grupę produktów spożywczych?
Badania naukowe dowodzą, że pomarańczowy barwnik znajdujący się między innymi w rabarbarze, może być wykorzystywany do walki z rakiem.
Warzywa są doskonałym, naturalnym produktem spożywczym, który wspomaga organizm w wartościowe witaminy oraz minerały podczas choroby onkologicznej. Poniżej warzywa, które powinny znaleźć się w...
Zarówno owoce jak i warzywa bogate są w cenne związki chroniące przed rozwojem choroby nowotworowej, jak i takie, które wspomagają organizm w trakcie leczenia.
Ostatnie doniesienie wskazują, że zdrowa i dobrze zbilansowana dieta oraz aktywność fizyczna pozwalają osobom leczonym w przeszłości z powodu chorób nowotworowych uzyskać lepszą kondycją zarówno...
W pierwszej części artykułu dedykowanego pomocy socjalnej pacjentowi z chorobą nowotworową poruszone zostały kwestie związane z otrzymywaniem świadczeń z ubezpieczenia społecznego ZUS. W dzisiejszym...
W czasie choroby bardzo często zmieniają się możliwości chorego związane z wykonywaniem pracy zawodowej, dodatkowo dochodzą koszty związane z dojazdem do placówki leczniczej (poradnia, szpital) oraz...
Nawet podczas choroby nowotworowej można pozwolić sobie na chwilę słodkiego, ale bardzo zdrowego zapomnienia podczas deseru. Poobiednia sjesta może poprawić nie tylko humor ale i zdrowie. Poniżej...
Tym razem ciekawa propozycja na zupę, która kryje w sobie bogactwo składników przeciwnowotworowych i daje siłę do walki z chorobą.
Wiele substancji o charakterze rakotwórczym można uniknąć, jednak nie wszystkie. W chwili obecnej istnieją sposoby, aby znacznie ograniczyć ich oddziaływanie na organizm człowieka. Dzięki takiej...
Kapusta kiszona, ser żółty, jogurty, zakwas- to właśnie te produkty najczęściej poddawane są fermentacji mlekowej, czyli do ich produkcji wykorzystuje się naturalne bakterie kwasu mlekowego. Bakterie...
Odpowiedni dobór składników spożywczych podczas przygotowywania codziennych posiłków może mieć kluczową rolę w prewencji chorób nowotworowych. Posiłki, aby dostarczały związków chroniących przed...
Kwasy fenolowe, to roślinne metabolity wtórne, występujące przeważnie w wierzchniej warstwie roślin. Wśród tej grupy można wyróżnić kwas kawowy, ferulowy oraz elagowy. Kwas kawowy, jak sama nazwa...
Glukozynolany to metabolity roślin z rodziny krzyżowych (złożone między innymi z glukozy i siarki) . Najczęściej występujące glukozynolany w warzywach kapustnych to: synigryna, glukonapina,...
Popularne na forum
W trakcie terapii przeciwnowotworowej pacjenci niejednokrotnie mają gorszy apetyt ze względu na występujące mdłości. Te niedoboru pokarmowe należy uzupełniać w przerwie między cyklami leczenia i...
Istnieją dowody na to, że prawidłowe odżywianie się chorego jest w stanie poprawić ogólną kondycję organizmu. Należy dbać o odpowiednią dietę nie tylko w czasie rekonwalescencji, ale i podczas...
Już od wieków wiadomo, że sport to zdrowie. Dzięki regularnym ćwiczeniom fizycznym ustrzec można się przed wieloma chorobami, nie tylko tymi układu krążenia, ale także np. chorobom nowotworowym....
Dieta w chorobie nowotworowej jest bardzo ważna. Stanowi nieodzowny element terapii. Nieprawidłowa może bowiem wpłynąć nawet na wyniki leczenia i odległe rokowanie.
W ostatnich latach występuje stopniowy wzrost zachorowalności na nowotwory złośliwe. Choroby nowotworowe są drugą przyczyną zgonów po chorobach układu krążenia. Aż 80% zachorowań zależy od naszego...
Mieszanka ta łączy zioła łagodzące i przyspieszające gojenie, a zawarty w niej oczar wirginijski ma dodatkowo działanie chłodzące i ściągające. Składniki: 4 łyżki destylowanego oczaru...